Tältä sivulta pääsemme lukemaan toimitusjohtaja Tero Holapan mietteitä ajankohtaisista ja alaan liittyvistä asioista sekä One1 Oy:n kuulumisia.
Onnistuminen kiinteistöenergian uusimisessa tai energiatehokkuuden lisäämisessä on usean asian summa. Markkinatilanne luo painetta tarttua nopeisiin osaratkaisuihin, mutta nyt täytyy malttaa ottaa laput pois silmiltä. Energian ratkaisumuotoilu pitää tehdä:
Kiinteistöenergiat uusiutuu vauhdilla, ja samoin esimerkiksi biokaasuinvestointien määrä on kovassa kasvussa. Biokaasukehitys lisää vihreyttä ja omavaraisuutta mm maataloudessa, elintarviketeollisuudessa ja liikenteessä.
(https://lnkd.in/dtcwDS4U)
Kiinteistökokonaisuuksien energiaratkaisut ja biokaasuhankkeet voi nopeasti näyttää varsin eriltä, mutta yhtäläisyyksiä on paljon. Keskeistä on tapa, millä ratkaisut kartoitetaan ja muotoillaan.
Rauta kyllä taipuu, mutta taipuuko palveluntuottajien ajattelun raamit etsimään avoimesti parhaat ratkaisut erilaisiin tarpeisiin?
Meidän ratkaisumuotoilun malli perustuu kokonaisuuksien tai ekosysteemien rakentamiseen. Tuodaan teknologiat, ihmiset, osaaminen ja osapuolten hyödyt yhteen – lähtien puolueettoman avoimella tarvekartoituksella. Sama ajattelu toimii niin koulun tai liikekiinteistön lämmitysratkaisuun, kuin myös kokonaisen biokaasuekosysteemin rakentamiseen.
Tämä toimintatapamme tuotti viime vuonna vahvan kasvun, liikevaihdon tuplaantuessa yhdeksään miljoonaan euroon.
Kasvu vankisti entisestään asemaamme monipuolisena energiakumppanina, joka asiakastarpeen mukaan tuottaa puolueettomia ratkaisuja, hyödyntäen esimerkiksi lämpöpumppuja, biokaasua, puupolttoaineita tai kierrätysenergiaa - ratkaisut huolella muotoiltuna, sekä valmiiksi toteutettuina.
Energiakriisi jatkuu ja energiatietoisuus on huipussaan. Markkinareaktiot oli viime vuonna osaltaan jopa yliampuvia, jolloin myös energian käyttäjien toimenpiteitä saattoi ohjata tarpeeton paniikki.
Vessapaperi, ämpärikampanjat ja joditabletit ovat osoittaneet omalla tavalla joukkopaniikkitoimintaa. Tällöin rationaalisuus ja yhteisen hyvän ajattelu hälvenee olemattomiin. Energiakriisi on todellinen, mutta toiminta sen ratkaisemiseksi täytyy olla hallittua. Nopeita toimia on tarvittu, mutta niin poliitikoita kuin energian käyttäjiä ei varsinkaan enää saa ohjata paniikinomainen kriisiajattelu. Monella tavoin markkinat on jo osoittaneet, että ratkaisuja löytyy, ja tahtoa on.
Tiettyyn aikaan syksyllä sähköenergian kiinteiden tarjousten hintataso oli lähellä 50 c/kWh. Nopeat hintatason laskut keskelle tammikuun talvea ja ennusteisiin osoittavat, että markkinareaktio oli liian raju. Sähköverkkoon ja -järjestelmään on tehty jatkuvasti kehitystä, ja se jatkuu ja kantaa.
Maakaasun hinnan nousu oli myös todella raju, mutta hienoa reagointia siihen osoittaa mm. LNG-laivan saaminen Inkoon satamaan.
Vaikeita saatavuushaasteita on ollut mm energialaitteistojen osalta. Samoin polttoaineista esimerkiksi pellettiä ei vain ole yksinkertaisesti riittänyt kaikille. Toisinaan nämä vaatii nopeita ja aina optimoituja korjausliikkeitä, mutta välillä maltti voi olla perusteltua.
Viime vuoden herättelyn jälkeen nyt energiatoimenpiteitä kannattaa suunnitella kokonaisvaltaisella lähestymisellä, välttäen kriisiparametreja. Yksittäisten hätätoimenpiteiden sijaan tulee kerätä tarpeet yhteen, ja muotoilla niihin pitkälle palveleva kokonaisratkaisu. Monet markkinatapahtuvat tukevat tätä rationaalista energiapäätösten tekoa:
Tehdään vuodesta 2023 vuosi, jolloin energiakriisi selätettiin Suomessa (ja toivottavasti muuallakin) kriisittömällä ajattelulla ja hallituilla toimenpiteillä.
Lämmitystavan muutokset ja erilaiset energiatehokkuustoimet on monissa kiinteistöissä ja yrityksissä ajankohtaisia markkinatekijöiden johdosta. Muutoksiin ajaa myös asiakkaiden ja asukkaiden vaatimukset energiatehokkuuden ja omavaraisuuden lisäämisestä. Urakoitsijat ovat täystyöllistettyjä, laitteiden saatavuus vaihtelee ja hinnat elävät. Uudet isommat maalämpötoteutukset menevät selkeästi ensi vuodelle, mutta valmisteluissa ei kuitenkaan kannata viivytellä.
Yllä olevat asiat huomioiden, suosittelemme tekemään päätöksiä ensi vuoden energiaremonteista jo tämän vuoden aikana. Näin toimenpiteet ehditään valmistella huolella ja toteutusvaihe saadaan tehtyä laadukkaasti.
Teknologiariippumattomana uusiutuvan energian ratkaisuja toteuttavana kumppanina teemme jatkuvasti työtä, jotta asiakkaamme saavat myös ensi vuonna oivaltavat ja laadukkaat energiaratkaisut kiinteistöihinsä.
Venäjän kaasutoimitusten katkettua lauantaiaamuna siirryimme uuteen kaasumarkkinavaiheeseen. Epävarmuus kaasun saatavuudesta ja hinnasta nousi pysyvästi. Kesäaika Suomessa pärjätään hyvin Suomen ja Viron välillä olevan Baltic Connector -putken, sekä mm. nesteytetyn maakaasun LNG:n ansiosta. Tulevan lokakuun tilannetta voimme arvailla.
Kaikkien maakaasun käyttäjien on korkea aika alkaa suunnittelemaan vaihtoehtoja, tai ainakin keinoja omavaraisuuden lisäämiseen esimerkiksi energian kierrättämisellä.
Biokaasu on ominaisuuksiensa puolesta erinomainen vaihtoehto maakaasulle. Sen tuotantoa ja käyttöä lisätään kyllä, mutta saatavuuden kasvu ei riitä kattamaan lähellekään koko tarvetta. Maatalouden ja teollisuuden sopivissa ekosysteemeissä tämä on kuitenkin merkittävä kehitysalue.
Teollisuudessa muita ratkaisuja voi löytyjä sähkön käytöstä, tai joissain tapauksissa kiinteän polttoaineen (pelletti, hake) ratkaisuilla tai lämpöpumpuilla. Näitä vaihtoehtoja kannattaa tarkastella osaavien kumppanien kanssa. Tarkasteluissa kannattaa huomioida teknologioiden lisäksi myös esimerkiksi saatavat tuet ja muut tekijät, kuten yli 0,5 MW lämpöpumppujen alempi sähköveroluokka.
Kiinteistöjen lämmityksessä maakaasun käytön korvaamiseen on hyvin ratkaisuja löydettävissä, esimerkiksi lämpöpumppu- tai pellettiratkaisuilla tai kaukolämmöllä. Vaikka ratkaisut voi olla selkeitä, on tietysti huomioitava mahdolliset viivetekijät, kuten päätöksenteko ja laitteistojen ja resurssien saatavuus.
Mikäli korvaavaan teknologiaan tai polttoaineeseen siirtyminen ei ole tehtävissä, jo pelkästään energialaitteiston päivittäminen uuteen voi tuoda energiasäästöjä, ja näin olleen vähentää riippuvuutta kaasusta. Samoin lämmöntalteenoton ratkaisut lisäävät energiaomavaraisuutta.
Tukia energiasaneerauksiin on saatavilla, ja niiden hyödyntäminen on varsin suotavaa. Saatavilla on mm ARA:n tukia taloyhtiöille, yhteisöille, kunnille ja seurakunnille. Business Finlandin energiatukia on tarjolla yrityksille ja yhteisöille. Lisäksi nopeat hakijat ehtii vielä hakea Vähähiilinen teollisuus -tukia 30.6. mennessä.
One1 toimii kattavasti näiden ratkaisujen parissa asiakkaiden kumppanina. Ota yhteyttä, niin selvitetään teidän polkunne irti maakaasusta. Ja öljyn käyttäjille tilanne on pitkälti samansuuntainen, joten vastaava kehityspolku kannattaa kartoittaa myös siinä tapauksessa.
Omavaraisuuden lisäämiseen on keinoja, mutta ei aina nopeita.
Maakaasuhanojen sulkemista ennakoidaan. Fossiilisista energiamuodoista pitäisi päästä eroon heti. Hinnat kohoavat. Energiamarkkinoiden kehitys on akuutti ja tärkeä teema!
Radikaalejakin toimenpiteitä voi olla tiedossa, ja siinä myllerryksessä ei saa unohtaa itse energian käyttäjiä. Jos muutos on pakotetusti liian nopea, kiinteistöt ja teollisuus eivät välttämättä ehdi toteuttaa hallittuja muutoksia.
Omavaraisuuden lisääminen on kuitenkin oikea suunta ja se vähentää kriisialttiutta. Eri kokoisille käyttäjille tähän onerilaisia ratkaisuja, kuten:
Lue lisää aiheesta Teknologia- ja teollisuusratkaisut -lehdestä (Calcus.com).
Kasvavat energiapalvelumarkkinat saivat vahvan ja pitkäjänteisen kansallisen toimijan, kun One1 ja e-Protech yhdistivät voimansa. Näiden toimijoiden tietotaito muodostaa palvelukokonaisuuden ja kasvualustan, joka kattaa hajautetut energiatuotannon sekä kiinteistöenergian ja -tekniikan ratkaisut.
Yhdistyminen on luonnollinen jatkumo näiden kahden yli 10-vuotisen yrityksen tarinassa. Molempien yhtiöiden vahvana ominaisuutena on ollut luottamuksellinen ja ratkaisusuuntautunut toiminta, joka on johtanut pitkiin kumppanuuksiin asiakkaiden kanssa. Sama Yksi kumppani -toimintafilosofia kulkee vahvasti mukana jatkossakin, kun palvelemme asiakkaitamme entistä kattavammalla palvelutarjonnalla.
Vahvat hartiat One1:lle tarjoaa osaltaan omistajat Lahti Energia ja Pori Energia. Jatkuvuutta henkilöstön ja pitkien asiakkuuksien lisäksi tuo myös One1 Oy:n ja e-Protech Oy:n perustajat ja yrittäjät Mika Kallio ja Jukka Hiltunen, jotka jatkavat yhtiössä asiakkaiden palvelemista ja liiketoiminnan kehittämistä.
Palvelukeskus: +358 44 986 3189
Vanajantie 7
13110 Hämeenlinna
Kauppakatu 31
15140 Lahti
© One1 2021