Skip to main content

Referenssit

Kerrostalon lämmitystapamuutos

Energiaselvityksen tulokset kannustivat toteuttamaan lämmitystapamuutoksen.

Asiakas

Birger Jaarlin katu 9, Hämeenlinna

Kohde

Vuonna 1963 valmistunut kerrostalo

Tavoite

Siirtyminen nykyaikaiseen tekniikkaan ja kohti omavaraisuutta sekä luopuminen fossiilisesta lämmityksestä. Säästää energiakustannuksissa.

Toimenpiteet

Laajan energiaselvityksen jälkeen toteutettiin lämmitystapamuutos avaimet käteen -periaatteella. Kaukolämpö vaihdettiin maalämpöön ja samalla otettiin käyttöön uusi lämmöntalteenottojärjestelmä.

Tulokset

Saavutettava vuosisäästö on noin 25.000 €. Investointi maksaa itsensä takaisin noin kymmenessä vuodessa. Energiaomavaraisuuden kehityksellä takaisinmakusuaikaan on mahdollisuus vaikuttaa positiivisella tavalla. Yllämainittuihin vaikuttaa maailmantilanne ja energiakriisi.

Uudella tekniikalla kohti energiaomavaraisuutta

Hämeenlinnalainen Birger Jaarlin kadulla sijaitseva taloyhtiö oli yhtiökokouksessa tullut päätökseen, että vuonna 1963 valmistuneen ja 44 asunnon kerrostalon oli aika siirtyä kohti nykyaikaisempaa talotekniikkaa, lämmityksen omavaraisuutta ja vihreämpää hiilijalanjälkeä.

Ensimmäinen askel kohti muutosta oli teettää asiantunteva selvitys kiinteistön tilanteesta. Taloyhtiön isännöitsijällä, Reim Oy:llä, oli ennestään historiaa ja hyviä kokemuksia yhteistyöstä One1 Oy:n kanssa, joten selvityksen toteuttaja oli helppo valita.

– One1 Oy:n kanssa on aina ollut helppo asioida. Voimme isännöitsijänä luottaa siihen, että selvitykset hoidetaan aina säntillisesti ja puolueettomasti asiakkaan etua ajatellen, toteaa Reim Hämeenlinna Oy:n Jarmo Luukkanen.

Kumppanin valinnan jälkeen tiivis yhteistyö taloyhtiön, isännöitsijän ja One1 Oy:n kanssa käynnistyi.

– Teimme laajan energiaselvityksen kiinteistön tilasta. Laskelmien myötä tulokset näyttivät, että lämmitystapamuutos on kannattavaa toteuttaa, kertoo One1 Oy:n kiinteistöratkaisuiden johtaja Jukka Hiltunen.

– Selvitystä tarkennettiin lämmitystapavertailulla, jossa puntaroimme olemassa olevat vaihtoehdot. Siirtyminen kaukolämmöstä maalämpöön oli Birger Jaarlin kadun kohteessa paras vaihtoehto. Uuden poistopuhaltimen myötä saimme otettua käyttöön myös lämmöntalteenottojärjestelmän, toteaa Hiltunen.

One1 Oy:ltä saadut raportit, kilpailutuksen tulokset, muutostöiden aikataulu, energiatukiasiat ja budjetti käytiin tarkoin läpi taloyhtiössä. Muutokselle näytetiin vihreää valoa ja One1 Oy lähti viemään kokonaisvaltaisesti projektia eteenpäin.

– Esitöiden, päätösten ja sopimusten jälkeen pyörät lähtivät pyörimään vauhdilla eteenpäin. Käytännön toteutukseen aikaa kului vain kaksi kuukautta, kertoo Hiltunen.

Kiitosta taloyhtiöltä

Hyvin suunniteltu ja ammattitaitoisten urakoitsijoiden kanssa toteutettu lämmitystavan muutos sai taloyhtiön asukkailta kiitosta. Asumiseen kohdistuneet haitat oli minimoitu, eivätkä ne juuri vaikuttaneet asukkaiden arkeen.

– Olemme todella tyytyväisiä projektin sujuvuudesta, lopputuloksesta ja mutkattomasta yhteistyöstä One1 Oy:n kanssa. Projektin päätteeksi päätimmekin järjestää perinteiset kakkukahvit uuden lämmitysjärjestelmän ja yhteistyömme kunniaksi, kertoo taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja Heikki Hämäläinen.

– Ratkaisut ovat olleet odotuksien mukaiset ja työnjälki siistiä. Aikataulutus toimi ja asukkaille tuli mahdollisimman vähän häiriöitä. Projektin aikana ei tullut yllätyksiä ja budjetti piti, joten ei voi olla muuta, kun tyytyväinen, kertoo Hiltunen innoissaan.

Tulevaisuuden energiaratkaisut koskettavat montaa iäkkäämpää taloyhtiötä ja tästä Birger Jaarlin kadun kohde on hyvä esimerkki. Liikkeelle kannattaa lähteä aina selvitysten ja laskelmien kautta. Ne puhuvat omaa kieltään ja kertovat kannattavuudesta sekä mahdollisesta muutostarpeesta.

Voisiko tämä ratkaisu sopia myös teille?
Ota yhteyttä.